Reguliere aanpak burn-out werkt wildgroei stresscoaches in de hand
Er is veel discussie over een ‘wildgroei’ aan stresscoaches. En terecht. Het grote aanbod aan stresscoaching is zorgelijk. Wie is er tegenwoordig geen ‘stresscoach’?
Wildgroei stresscoaches is zorgelijk én begrijpelijk
De coachmarkt wordt overspoeld met aanbieders die je ‘binnen 3 maanden’ of soms nog sneller van je burn-out af helpen. Niet alleen coaches, ook organisaties beloven dit. Lezers let op: wie dit belooft is géén deskundige. Om meer schade en kosten te voorkomen, kun je beter uit de buurt van dergelijke personen of clubs blijven. Want het gaat hen niet om jou, maar om het verdienmodel.
De wildgroei aan zelfbenoemde stressdeskundigen is begrijpelijk, want de officiële aanpak die in de richtlijnen voor huisartsen, bedrijfsartsen en psychologen wordt voorgeschreven, is minder effectief dan je zou verwachten. De voorgeschreven interventies zijn gebaseerd op de hypothese dat burn-out een louter psychischprobleem is. Dat ontstaat als gevolg van ‘onopgeloste problemen’ en ‘gevoelens van verlies van controle’.
Dat dit inderdaad de onderliggende oorzaak is, is helemaal niet bewezen.
En dat de voorgeschreven aanpak van de richtlijnen effectief is, is ook niet bewezen.
Niets doen werkt net zo goed als begeleiden volgens de richtlijn
Sterker nog: ‘Niets doen’, of willekeurig iets anders doen (paarden knuffelen, aromatherapie, re-incarnatie-therapie, noem het maar) werkt net zo goed.
Sla bijvoorbeeld de Kennisupdate over overspanning en burn-out van het Coronel Instituut (2015) hierop na die in opdracht van UWV werd opgesteld.
Mensen gaan shoppen om van hun burn-out af te komen
Burn-outpatiënten worden door de reguliere hulpverleners dus wel bezig gehouden, maar niet effectief behandeld. Ze voelen zich ook niet begrepen. Ze zijn doodmoe en hebben ernstige psychische en lichamelijke klachten, die maar niet weg gaan (ook al doen ze zo hun best). Geen wonder dus dat ze gaan shoppen. En waar vraag is, ontstaat aanbod.
Combineer medisch-biologische kennis met psychologische kennis
Dus wat nu? Ik richt me in de eerste plaats tot de beroepsverenigingen van de bedrijfsartsen (NVAB), de huisartsen (NHG) en de psychologen (NIP): neem ein-de-lijk de overstelpende hoeveelheid medisch-biologische kennis net zo serieus als de psychologische visie en kennis. Dan zal er een alternatieve hypothese ontstaan op basis van een integraal (body-mind) beeld. Dan pas kunnen we echt snappen hoe het kan dat mensen meer dan een jaar ziek zijn als gevolg van chronische stress/overbelasting. En vervolgens kunnen passende interventies bedacht en onderzocht worden.
CSR Centrum helpt daarbij graag. We hebben inmiddels >20 jaar praktijkervaring. En sinds 2008 meten we systematisch de effecten van onze interventies met gevalideerde vragenlijsten. We meten steeds weer grote effecten.
Neem een professional in de arm
En lieve mensen met een burn-out: zoek een gecertificeerde CSR-coach. Dan krijg je professionele coaching met oog voor je psyche én voor je lichaam. We leggen je uit waarom het begrijpelijk is dat je zo uitgeput bent geraakt (en al die andere klachten hebt) en wat je kunt doen (en beter kunt laten) om te herstellen. Dat gaat niet ‘in 30 dagen’, maar wel gestaag, stap voor stap.
Geschreven door Carolien Hamming
directeur van CSR-Centrum
Vragen of opmerkingen? Zet je reactie hieronder of mail naar info@csrcentrum.nl.