Focus op veerkracht biedt perspectief

,

Dagelijks komen we hindernissen, obstakels, of tegenslagen tegen en stress helpt ons om daarmee goed om te gaan. Stress vormt een onlosmakelijk deel van het leven, we kunnen niet zonder stress. We zijn erop gebouwd. Waarom kunnen langdurige perioden van stress dan toch leiden tot lichamelijke en mentale klachten? Om dat goed uit te leggen gebruiken we de term veerkracht. Die term staat enerzijds voor de inspanning die we aankunnen, en anderzijds voor het vermogen daarvan ‘terug te kunnen bouncen’ ten bate van ons herstel.

Veerkracht

Investeer in veerkracht

Stress en veerkracht hangen dus nauw samen. We hoeven niet bang te zijn voor stress, maar tegelijkertijd moeten we wel serieus in onze veerkracht investeren. Zo blijven we gezond -of kunnen we het weer worden.

Wat maakt iemand veerkrachtig?

Vroeger werd gedacht dat veerkracht vooral een kwestie van karakter is. Maar dat is toch te simpel. Tot op zekere hoogte is het aangeboren, maar het is geen kenmerk dat je ‘hebt’ of ‘niet hebt’. Je veerkracht wordt ook bepaald door de sociale steun die je krijgt, door de invloed die je hebt op je omgeving, de manier waarop je met emoties omgaat, je leefstijl, gezondheid en conditie, en – last but not least – door de mate waarin je in staat bent om je voldoende te ontspannen en (biologisch) te herstellen.

En heel belangrijk: veerkracht kun je ontwikkelen

Evident zijn de meeste factoren die je veerkracht beïnvloeden veranderlijk van aard. Samen vormen zij een dynamisch geheel. De context bepaalt dus mede wat iemand aankan – en dat verschilt van moment tot moment. En dat geldt natuurlijk ook voor je lichamelijke en psychische toestand. Veerkracht gaat niet alleen om terugveren naar de oude positie, maar ook om doorgroeien en je verder ontwikkelen. Dat kan door aan jezelf te werken, of door je omgeving gezonder te maken.

Waarom we elkaar nodig hebben voor een veerkrachtig lijf

Een van de allerbelangrijkste veerkracht-verhogende factoren is sociale steun. Te weinig steun vertraagt herstel en bevordert ziekte -ook lichamelijk. We hebben er behoefte aan om op waarde geschat te worden, geaccepteerd en gezien te worden. Ook willen we dat onze goede bedoelingen gezien worden, vooral door degene voor wie je het allemaal doet. En we willen bovendien erkenning voor onze prestaties, of dat nou een cake is die je hebt gebakken, of een klus die je op je werk hebt geklaard. Ken jij iemand die er moeite mee heeft dat hij te veel waardering krijgt?

CSR heet voortaan CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht

Om duidelijker te maken waar CSR voor staat, hebben we onze handelsnaam aangepast. Voortaan heten we CSR Expertisecentrum Stress en Veerkracht.

Bij CSR vind je experts op het gebied van stress en veerkracht

Door veerkracht te benoemen in plaats van burn-out, gaat de aandacht direct uit naar de sterke kanten van mensen in plaats van tekortkomingen. Het geeft richting aan onze werkzaamheden: wat kunnen we doen om ervoor te zorgen dat de veerkracht in mensen kan floreren? Hierbij ligt de nadruk bovendien op preventie, we willen niet wachten tot het fout gaat.

Kortom, bij de CSR-coaching ligt de focus op herstel, op menselijke groei en ontwikkeling. Dat is het meest effectief en dat biedt perspectief.